Segueix-nos
17/03/2018
Front comú a Artà per demanar alternatives al projecte d’alta tensió que ‘arrasaria’ el territori de la zona i causaria danys paisatgístics incalculables en el municipi
L’Ajuntament ha sol·licitat a la DG Energia i Canvi Climàtic una pròrroga en el termini d'al·legacions per comptar amb un major marge per estudiar els projectes i poder informar de manera acurada a la ciutadania

Els representants dels cinc partits polítics amb representació municipal a l’Ajuntament d’Artà, reunits en junta de portaveus, han acordat fer front comú d’oposició al desenvolupament dels grans projectes energètics previstos al llevant de Mallorca pel gran impacte que en la seva concepció actual poden tenir en el terme municipal d’Artà. Per aquest motiu, al marge de preparar les al·legacions al respecte, que han de presentar-se davant la Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic abans del 26 de març, s’ha sol·licitat paral·lelament al mateix organisme una pròrroga per a la presentació d’aquestes al·legacions motivada per un triple factor: la complexitat dels diferents projectes que afecten el municipi, el número de persones que es veurien afectades per aquest projecte i el poc marge que té l’Ajuntament per informar de manera precisa la ciutadania. El Consistori espera ara la resposta del Govern a aquesta sol·licitud de pròrroga.

Red Eléctrica Española està impulsant cinc projectes sobre el mateix entorn d’Artà:

- La interconnexió Menorca - Mallorca, que fins ara connectava a Manacor, i a partir d’ara volen que connecti a Artà.

- Una nova subestació, aferrada a l’actual, però que ocuparà quatre vegades més superfície que la que ja existeix.

- Un canvi de tensió a la línia Artà-Capdepera, que vol dir desfer un tram actualment soterrat per col·locar 3 torres noves.

- La connexió d’Artà amb la subestació de Bessons, que implicarà la construcció d’una nova línia de 2,2 kilòmetres.

- Una nova connexió Cala Mesquida - Cala Millor, que vol dir aixecar una torre de 50 metres per evitar les línies actualment existents.

En opinió de l’Ajuntament, l’operador energètic ho fa de manera fraccionada, sense valorar en cap moment l’impacte ambiental, paisatgístic, econòmic i social que els cinc projectes junts poden tenir sobre l’entorn natural d’Artà. Tot a 450 metres del Monestir de Bellpuig i comprometent greument aquest entorn, fins ara poc afectat.

La instal·lació de la línia d’alta tensió entre Es Bessons (Manacor) i Artà compta amb cinc expedients, el desenvolupament d’alguns dels quals (explicats anteriorment) arrasaria les finques per les quals està projectat i provocaria danys paisatgístics devastadors en el municipi. Aquests expedients són la "Nova subestació Bessons 132 kV”, la “Línia a 132 kV Artà-Cala Mesquida i compactació modificació línia a 66 kV Artà-Cala Millor”, la “Modificació línies a 66 kV Bessons-Manacor 2 i Bessons-Can Picafort”, la “Modificació línia a 220 kV Bessons-Llubí 1” i la “Línia a 220 kV Artà-Bessons i desmantellament tram línia a 132 kV Bessons-Cala Mesquida”, que es poden consultar en el següent enllaç

Per altra banda, l’Ajuntament presentà el passat 12 de març, en base a estudis d’impacte ambiental i altres informes tècnics municipals, les al·legacions als projectes de la "Nova subestació Artà 132 kV” i al “Canvi de tensió a 132 kV línia Artà-Capdepera 1-2 a 66 kV", que trobareu aquí especificats.

Assemblea ciutadana, dimecres 21 de març 

Finalment, des de l’Ajuntament d’Artà es vol animar als veïns i veïnes del municipi a consultar la informació referida.  Així mateix, el consistori ha convocat una assemblea ciutadana per al pròxim dimecres dia 21 de març a les 20 hores a la sala d'exposicions de Na Batlessa per tal d’abordar la situació actual dels projectes, comunicar les intencions de l’Ajuntament i escoltar les aportacions dels assistents.

Tornar a d'alt