Segueix-nos
14/05/2018
Artà ‘sembra futur’ amb formació reglada per a l’ocupació
Els consellers de Treball i Medi Ambient del Govern, Iago Negueruela i Vicenç Vidal, respectivament, visiten el Parc Natural de Llevant per seguir les evolucions d'un projecte municipal finançat pel SOIB

El conseller de Treball, Comerç i Indústria del Govern Balear, Iago Negueruela, i el de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, acompanyats pel batle d’Artà, Manolo Galán; la segona tinenta de Batle i regidora de  Medi Ambient i Patrimoni, Aina Comas; i la regidora de Relacions Institucionals i Educació de l'Ajuntament, Maria Antònia Sureda, entre d’altres membres de la Corporació, han visitat el Parc Natural de Llevant per fer un seguiment del Projecte SOIB 30 FORMACIÓ I OCUPACIÓ, anomenat ‘Sembram Futur 2017’, on els/les alumnes  poden optar a dos certificats de professionalitat gràcies a la iniciativa municipal i la col·laboració del SOIB amb el finançament derivat de la  LXIV Conferència Sectorial d’Ocupació i Assumptes Laborals. A la visita també hi ha estat presents el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou; el director gerent de l’Ibanat, Joan Ramon; i el director del Parc Natural de Llevant, Cristian Ruiz Altaba, entre d’altres integrants del projecte i tècnics municipals.

Tant els consellers com el batle d’Artà han coincidit a l’hora de destacar la bona coordinació entre les tres institucions perquè el projecte ‘Sembram Futur’ es convertís en realitat. El conseller Negueruela ha destacat el nivell de formació que atorguen els projectes d’aquests tipus, que serveixen a més per potenciar la figura del SOIB; el conseller Vidal ha referit l’oportunitat de feina que donen aquestes iniciatives que, paral·lelament, contribueixen a reactivar determinats oficis; i el batle, Manolo Galán, ha agraït l’esforç i dedicació de l’alumnat i el personal del projecte, que- ha dit- “és l’autèntic protagonista de tot”. El batle d’Artà ha conclòs dient que “el nivell d’implicació de les institucions en determinats àmbits se demostra dotant amb recursos els projectes, i ‘Sembram Futur’ n’és un clar exemple”.      

Els alumnes seran professionals de camp, totalment preparats per tasques de conservació

Els certificats de professionalitat que es duen a terme dins l’àmbit de la família professional agrària, àrea forestal, són de nivell 1. Aquests formen part de la formació reglada professional per a l’ocupació i combinen formació i ocupació. Concretament, els certificats que es duen a terme són el d’Activitats auxiliars en aprofitaments forestals i el d’Activitats auxiliars en conservació i millora de monts. L’alumnat que superi les proves de nivell sortirà amb les competències per dur a terme tasques de peó forestal. Seran professionals de camp, totalment preparats per desenvolupar tasques de conservació, com les que s'estan realitzant actualment en el Parc i demés espais municipals.

En aquest curs s’aprèn a controlar plagues de manera respectuosa amb el medi ambient, a reforestar espais cremats, a mantenir espais forestals i a fomentar el desenvolupament d’empreses agroalimentàries i de producte local, entre d’altres matèries. Els 10 alumnes-treballadors començaren el 15 de febrer de 2018 i el curs té una durada de 9 mesos. 

L’Ajuntament d’Artà compta amb els espais certificats del Parc Natural de Llevant, de l’aula formativa de les Escoles Velles i amb la col·laboració de la finca agrícola Els Olors.

S’ha realitzat la neteja del perímetre de les parcel·les per facilitar la futura dispersió natural de les llavors

A hores d’ara l’alumnat ha realitzat la neteja del perímetre de les parcel·les repoblades fa uns 15 anys a llocs estratègics del Parc per facilitar la futura dispersió natural de les llavors. També s’han dut a terme repoblacions a parcel·les amb pi (Pinus halepensis) de diferents espècies forestals, alzina (Quercus illex), aladern (Ramnus alaternus), lletrera (Euphorbia dendroides) o rotaboc (Ramnus Ludovici – Salvatoris), entre d’altres. La finalitat d’aquestes repoblacions és la dispersió de les llavors per millorar la diversitat biològica i consolidar la massa forestal.

S’ha realitzat el muntatge de protectors i tutors per a les espècies arbòries ja repoblades

També s’ha realitzat el muntatge de protectors i tutors per a les espècies arbòries ja repoblades. Actualment, es realitza en el Parc Natural de Llevant la neteja i desbrossada de camins forestals i zones d’accés dels visitants amb l’objectiu de facilitar l’ús públic.

S’ha intervingut en la reconstrucció d’un marge degradat pel pas dels anys a les costes de Sant Salvador d’Artà

Pel que fa als espais municipals on també es duu a terme la formació pràctica, s’ha de dir que han intervingut en la reconstrucció d’un marge degradat pel pas dels anys a les costes de Sant Salvador d’Artà amb la finalitat de mantenir el patrimoni de la pedra. S’ha fet la neteja i el control de la vegetació espontània i el muntatge d’un hort ecosocial amb la finalitat d’aprendre tècniques de l’agricultura ecològica. També s’han realitzat tasques de manteniment i millora d’estructures.

L’altre espai municipal on els alumnes han intervingut ha estat en el jaciment arqueològic de Ses Païsses, on –amb la supervisió d’un arqueòleg- s’han realitzat intervencions de cremes de restes vegetals i de poda realitzades amb els mitjans de control específics dins una zona forestal.

L’Ajuntament d’Artà ha apostat per aquesta formació per a l’ocupació amb la finalitat de donar una nova opció professional a aturats provinents de sectors com la construcció, l’agricultura i la indústria, però també, i de manera molt important, per vincular el Parc Natural al municipi i que aquest sigui motor de promoció social i econòmica, apart de reconèixer el gran valor patrimonial i natural que té el Parc Natural de Llevant per al municipi.

Tornar a d'alt