Segueix-nos
19/10/2018
L'Ajuntament començarà el dilluns a telefonar a les persones afectades per les inundacions que s'hagin inscrit a l'OAC per tractar individualment cada cas
El Govern balear aprova un decret d'ajudes per a les persones afectades per les inundacions

L'Ajuntament d'Artà començarà a telefonar el dilluns de manera escalonada a les persones afectades per les inundacions de la passada setmana que s'hagin inscrit a l'OAC i hagin comunicat el seu cas, per tractar i gestionar cada situació i veure quines necessitats hi ha en cada cas i a quines ajudes es pot acollir. La gent afectada que no s'hagi inscrit ni apuntat, pot seguir fent-ho a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, de manera presencial o per telèfon al 971 829 595 (horari d’oficina), o enviant un correu a ajuntament@arta.cat.

En aquest sentit, el Consell de Govern, reunit ahir en sessió extraordinària, ha aprovat un decret llei que estableix els ajuts i altres mesures urgents destinats a reparar els danys produïts per les inundacions. Alguns d’aquests ajuts es desenvoluparan en un decret i una ordre que es duran a aprovació a la sessió ordinària del Consell de Govern d'avui divendres, dels quals ja s’ha donat compte, i que determinaran les quantitats per rebre i els requisits que han de complir les persones i empreses beneficiàries.

L’objectiu d’aquest decret llei és que els ajuts puguin arribar al màxim de gent i es puguin tramitar de la manera més ràpida possible. Per això, el decret llei aporta flexibilitat en la contractació, que es podrà dur a terme per via d’emergència, redueix els terminis i facilita la tramitació a les administracions afectades; és a dir, tant al Govern com al Consell i als ajuntaments. A més de simplificar l’administració, permet al Govern dotar els ajuntaments de reforç en els recursos humans per tramitar aquests ajuts.

Els ajuts que s’hi inclouen són de caràcter subsidiari respecte dels sistemes privats de cobertura de danys de què puguin disposar els afectats i, en cas que aquests no cobreixin els danys, són complementaris, com també ho són amb les aportacions que es rebin d’altres administracions.

El decret llei inclou tres tipologies d’ajudes: 

  • Les prestacions socials urgents, que ja està tramitant la Conselleria de Serveis Socials.
  • Les indemnitzacions: ajudes per a les quals no farà falta aprovar bases reguladores ni dur a terme una justificació posterior, com és el cas dels ajuts per danys en els habitatges.
  • Les ajudes que es tramitaran com a subvenció, com és el cas de les ajudes per a empreses.

Ajudes per defunció

El decret inclou unes ajudes de 32.000 euros destinades a les famílies que han perdut un familiar a causa de les inundacions.

 

Ajudes en matèria d’habitatge
S’atorgaran indemnitzacions per atendre els danys i les pèrdues produïts en habitatges, per a propietaris i per a llogaters, tant per als que siguin habitatge habitual com per als que no. Les persones que hagin perdut ca seva perquè el seu habitatge ha quedat destrossat o s’hagi d’esbucar, podran rebre un ajut màxim de 60.000 euros. A més, en el cas que els afectats no tenguin un altre habitatge on anar, podran rebre un ajut de fins a 700 euros mensuals durant 24 mesos, que es podran prorrogar fins als 36, per accedir a un lloguer en un altre habitatge mentre durin les obres. Si els afectats són arrendataris, l’ajuda serà per un import equivalent a la diferència que resulti entre el cost del lloguer de l’habitatge sinistrat i el cost de l’habitatge nou que arrendi.

En el cas d’habitatge habitual amb danys en l’estructura, el màxim serà de 30.000 euros per atendre les obres de rehabilitació, mentre que si no és estructural el màxim serà de 10.000 euros. En el cas que hagi d’anar a un altre pis mentre durin les obres, també podrà optar a un ajut de 700 euros per arrendar un habitatge durant un màxim de 12 mesos, prorrogables a 24. En els casos que no es tracti d’habitatge habitual, les quantitats màximes s’estableixen en 30.000 euros en el cas de sinistre, 10.000 euros en el cas de danys estructurals i 5.000 si els danys no són estructurals.

D’altra banda, també es podrà accedir a ajuts per a reparacions en elements comuns d’una comunitat de propietaris, amb un màxim de 8.000 euros.

En el cas d’edificacions que no constitueixin habitatges, si s’hi du a terme una activitat comercial, professional, industrial o anàloga es podrà optar a les mateixes quantitats màximes que en el cas de l’habitatge habitual.

Cal remarcar que aquestes ajudes són compatibles amb les assegurances i que en el cas que l’habitatge estigui assegurat complementaran allò que no es cobreixi amb l’assegurança o amb altres ajudes públiques.
 

Vehicles sinistrats
Les ajudes per pal·liar la pèrdua de vehicles terrestres a motors sinistrats podran arribar als 6.000 euros.
 

Ajudes a empresaris i treballadors
Les ajudes per a les empreses i els treballadors es tramitaran a través de subvencions. Podran ser beneficiàries d’ajudes tant les empreses d’activitat industrial com les d’activitat comercial, mercantil i turístic, a més dels professionals autònoms.

Els imports màxims seran de 30.000 euros per a comerços i empreses; de fins a 100.000 euros per a indústries i de fins a 60.000 euros per a empreses turístiques (hotels i restaurants). Totes aquestes ajudes s’abonaran de manera imminent. Per fer-ho possible s’ha arribat a acords amb entitats financeres, que avançaran el 100 per cent dels fons a interès zero per tal de poder accelerar els pagaments.

Pel que fa a les ajudes per als treballadors, l’Estat o bé la Comunitat Autònoma assumiran els costs de l’ajornament immediat de 6 mesos dels costs de seguretat social. En el cas que hi hagi d’haver una suspensió de contracte per expedient de regulació d’ocupació (ERO) per força major, s’abonarà la diferència entre la prestació per desocupació i el salari que cobrava cada treballador abans de la inundació, a fi que no vegi reduïts els seus ingressos en tot el període de durada de l’ERO.

 

Ajudes per danys o pèrdues en explotacions agrícoles i/o ramaderes
En el cas de les explotacions agrícoles i ramaderes afectades, les ajudes també aniran per la via de la subvenció, però serà a través de fons europeus, ja que és així com s’han de tramitar aquests tipus de prestacions. Està previst que el BOIB de demà inclogui una resolució del conseller Vidal i s’iniciï el procediment per crear un cens de damnificats. Tots els professionals afectats tindran 3 setmanes per apuntar-s’hi i després els ajuts es tramitaran a través del FOGAIBA. Es podran cobrir tant els danys en ramaderia com en agricultura com per a la reparació de marges. Les ajudes podran cobrir un 80 per cent dels danys en el cas de finques assegurades i un 40 per cent en les que no ho estiguin.

 

Prestacions socials
D’altra banda, el decret llei també inclou les prestacions econòmiques d’urgència social, ja publicades en la resolució de la Conselleria de Serveis i que tenen com a finalitat cobrir les despeses immediates de les famílies per pal·liar necessitats bàsiques i urgents. Els imports s’han calculat arran de la valoració feta porta a porta amb les famílies afectades per part d’un equip de treballadors socials i impliquen prestacions d’un màxim de 5.500 euros per habitatge i famílies els casos que ho hagin perdut tot, mentre que en el cas de pèrdues parcials serà de 4.000 euros.

 

Ajudes per a danys mediambientals 
La Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca executarà les obres necessàries per pal·liar els danys en el medi natural i en les seves infraestructures de gestió i ús públic. A més, actuarà per evitar riscs ambientals, com és el cas de la retirada i la gestió de residus o les mesures per restaurar el domini públic hidràulic. S’han de recuperar infraestructures hidràuliques de torrents, ports, camins, col·legis, centres de salut.

 

Ajudes per recuperar infraestructures públiques
El decret llei també estableix que la Comunitat Autònoma i els seus ens públics han d’adoptar les mesures pertinents per reparar i rehabilitar les infraestructures de titularitat autonòmica. A més, indica que el Govern ha de prestar assistència tècnica i administrativa als ajuntaments afectats. En el decret que s’aprovarà demà s’especificaran les quanties i les condicions de les ajudes als ajuntaments per reparar i restituir equipaments, infraestructures i serveis de titularitat municipal. També s’aportaran fons per reparar els danys a infraestructures i instal·lacions municipals de Sant Llorenç, Son Servera, Artà, Capdepera i Manacor, per als quals es cobrirà el 25 per cent dels desperfectes. Es tracta d’unes subvencions que complementen les de l'Estat, que són del 50 per cent. El text aprovat avui és el Decret llei 2/2018, de 18 d’octubre, pel qual s’estableixen ajudes i altres mesures urgents per reparar les pèrdues i els danys produïts per les pluges intenses i les inundacions del dia 9 d’octubre de 2018 a la comarca de Llevant de Mallorca, que ja s’ha publicat al BOIB i que entra en vigor avui mateix.
 

Documents relacionats
Tornar a d'alt