Segueix-nos
09/11/2018
Balanç torrentada a Artà: un mes després
Fins ara s’han tramitat 300 ajudes per als afectats de temporal

Avui s’ha complit un mes de la tempesta i posterior torrentada que el passat 9 d’octubre afectà tràgicament a diversos municipis del Llevant de Mallorca, causant la mort de tretze persones i quantiosos danys materials a habitatges, vehicles, parcel·les i altres construccions.

Danys

A Artà, el desbordament del torrent d’Es Revolt provocà la caiguda del tram de la carretera Ma-12, d’entrada i sortida d’Artà cap a Alcúdia, que passa per damunt, a més d’importants destrosses i desperfectes a un bon nombre de carreteres, camins i parcel·les privades. A més, una trentena de vehicles foren arrossegats pel cabdal d’aigua i patiren diferents danys i un total 33 carreteres i camins, 22 a Artà i 11 a la Colònia, quedaren impossibilitats per a la circulació.

Ajudes

Més de 300 propietats del municipi, la majoria situades a fora vila, patiren danys a causa del temporal i fins a dia d’avui s’han presentat a l’Ajuntament 231 sol·licituds per acollir-se a alguna de les línies d’ajuda habilitades per l’Estat, el Govern balear o el propi Ajuntament, que dies després del sinistre habilità un número de compte a La Caixa per recaptar donacions desinteressades de la ciutadania (a dia d’avui s’han recaptat 35.742,71 euros).

La gestió d’aquestes ajudes s’està realitzant a través de l’Oficina d’Atenció a les Persones Afectades pel Temporal que s’obrí a la planta baixa de l’Ajuntament d’Artà per atendre i orientar les persones damnificades. Al marge d’aquestes ajudes, 30 famílies del municipi (19 de la Colònia i 9 d’Artà) han cobrat els ajuts d’emergència social extraordinaris de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació.

Així mateix, s'han tramitat 11 ajudes per a empreses afectades i, juntament amb la Cooperativa, s'han gestionat 37 ajudes per al sector agrícola.

 

Circulació

La caiguda del pont de la carretera Ma-12, el 9 d’octubre, obligà a traçar una via de circulació alternativa per als vehicles procedents de la Colònia i Alcúdia a través del camí de Carrossa i de la Calobra, un itinerari que degut a les dimensions reduïdes d’aquestes vies i la densitat de vehicles, ha provocat retencions i molèsties als veïns de la zona i a la gent que habitualment cobreix el trajecte entre Artà i la Colònia. Responsables de l’Ajuntament i del departament de Carreteres del Consell de Mallorca han seguit de prop la problemàtica des del primer dia (que s’habilità una alternativa per Conies cap a Manacor a la gent procedent de Santa Margalida i Alcúdia), quan el Consell de Mallorca anuncià la reconstrucció del tram de via afectat, i han mantingut vàries reunions per minimitzar les molèsties provocades per aquest succeït i habilitar la resta de camins i carreteres municipals afectats. Ara, ambdues institucions han demanaran al Ministeri de Defensa l’autorització per instal·lar un pont militar desmuntable en aquest punt mentre, paral·lelament, avances les obres de reconstrucció del pont i, per altra banda, s’habilita un carril al costat dret de la carretera en direcció a Manacor, a l’alçada del camí de sa Calobra, per minimitzar la problemàtica de les retencions.

Finalment, destacar la gran feina de neteja que dugueren a terme la brigada municipal, els alumnes del programa Sembram Futur, del SOIB, i el personal de l’Ibanat, que va prendre part en les tasques més específiques i tècniques, així com els efectius de la Policia Local, el personal de l’Ajuntament i els responsables polítics de l’Ajuntament per tractar de gestionar de la millor manera possible una circumstància excepcional.

Tornar a d'alt