Segueix-nos
25/10/2021
Pressupostos participatius joves, un projecte actiu
Aquest any serà la població jove qui decidirà què es pot fer al municipi amb 25.000 € del pressupost municipal

El sector de joves és part de la ciutadania activa, amb criteri per poder transformar el municipi perquè tothom hi pugui viure bé. Per això, enguany l'Ajuntament d'Artà ha optat per dur endavant un procés pilot de pressupostos participatius joves. Així, es destinaran 25.000€ del pressupost municipal perquè la població jove pugui decidir què es pot fer per al municipi i la seva gent amb aquests diners.

A més, un valor afegit a aquesta proposta és la part educativa del projecte, ja que per poder-ho dur endavant es treballen algunes de les competències clau de l’educació secundària i es pretén una formació per a la transformació. Per tant, des de les aules es treballarà la implicació de l’alumnat amb la intenció d’estimular la participació i col·laboració per esdevenir ciutadans i ciutadanes compromesos que mirin cap al bé comú.

A través de diferents dinàmiques participatives a l’aula, la població jove del municipi decidirà a què es destinen els recursos econòmics municipals posats a la seva disposició, treballant conceptes com l’interès general, la col·lectivitat, el consens i la participació.

Les persones destinatàries d’aquest projecte són tot l’alumnat d’educació secundària i batxiller dels centres educatius d’Artà, però també els joves fins a 18 anys que no estiguin escolaritzats, als qui s’obrirà el procés amb la implicació del Centre Jove.

Fa dues setmanes es realitzà la primera sessió amb l'alumnat d'ESO del CC Sant Bonaventura, i durant la setmana passada i aquesta són els alumnes de l'IES Llorenç Garcias i Font i del CC Sant Salvador els que treballen el projecte. A més d'aquestes primeres sessions, està previst fer-ne una sèrie més a totes les aules per tal de tenir, a final d'any, les propostes a dur endavant durant el 2022.

D'on partim?

L'any 2017, l’Ajuntament va posar en marxa a tot el municipi els Pressupostos Participatius, una eina de participació i gestió municipals mitjançant la qual la ciutadania pot proposar i decidir sobre la destinació de part dels recursos econòmics municipals.

Amb aquest procés es fomenta la implicació de la gent en la presa de decisions municipals, alhora que esdevé una font perquè l’Administració conegui les necessitats de la ciutadania i pugui orientar des d’aquesta perspectiva els projectes municipals. L’aplicació d’aquest projecte promou la dimensió educativa i social de la participació ciutadana i permet una millora de la comunicació entre administració i ciutadania.

Fins el 2020 es va dur a terme aquest projecte, però en arribar la pandèmia es va aturar el procés, ja que es va veure debilitat en no poder dur endavant reunions amb grup de gent; i les partides econòmiques del pressupost municipal s’orientaren a pal·liar els efectes de la crisi derivada de la Covid-19 posant en marxa projectes socials i facilitant ajudes econòmiques destinades als sectors més afectats per la crisi.

Actualment encara no és possible executar el projecte de pressupostos participatius tal i com està dissenyat, tot i que si la situació de la pandèmia millora, la intenció del Consistori és reprendre aquesta acció.

 

Imatge 1

Imatge 2

Tornar a d'alt