Segueix-nos
25/11/2021
25N: La sensibilització comunitària, clau per acabar amb la xacra de la violència masclista
Finalitza el programa d’activitats del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra a les Dones

L’àrea de benestar social de l’Ajuntament d’Artà, a través del Programa d’Igualtat, i en col·laboració amb altres agents comunitaris i educatius, ha duit a terme un ventall ben ampli d’activitats dirigides a diferents públics durant el mes de novembre amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra a les Dones, que es commemora cada 25 de novembre.

L’espectacle teatral “Vola Valentina”, de dia 12, dirigit a població infantil i les seves famílies, va posar de manifest la necessitat d’educar en la igualtat des de la infantesa, així com el contacontes “Un conte per la igualtat” uns dies després, amb la història de l’elefanta Margalideta.

Dijous 18 de novembre es va inaugurar l’exposició del I Concurs de Cartells del 25N, a les voltes de na Batlessa, amb els dibuixos presentats per part de les nines i els nins de Na Caragol, Sant Salvador i Sant Bonaventura. L’exposició va romandre oberta durant tota la setmana i la van visitar des dels centres educatius.

Les activitats amb més participació tingueren lloc divendres dia 19, a l’entorn del Teatre d’Artà. Per una banda, es va fer el “Mural 25N”, una obra col·laborativa facilitada per l’artista local Laura Hedrosa en la que va participar alumnat de Na Caragol, persones usuàries de la residència i el centre de dia, dones del grup “Apoderament Dona”, alumnat del projecte “Cuidam Futur”, i totes aquelles persones que s’hi van voler sumar. Per altra banda, alumnat de l’IES Llorenç Garcies i Font i de Sant Bonaventura van acudir a la projecció del documental “Encara hi ha algú al bosc”, que posa de manifest la violència contra les dones a la guerra de Bòsnia i Hercegovina i dóna veu a les joves dones que patiren violacions i les joves que naixeren d’aquestes. Posteriorment, juntament amb el co-director Erol Ileri, l’alumnat va poder resoldre dubtes i crear un espai de reflexió. La projecció es va fer de nou l’horabaixa, amb públic adult.

Dilluns 22 de novembre es va inaugurar una altra exposició, també a les voltes de na Batlessa, “Dones excepcionals en el camp de l’educació”, sobre dones pioneres dins el món educatiu, com Clara Hammerl o Rosa Sensat, entre d’altres. Romandrà oberta tota la setmana, i va dirigida tant a població escolar com població en general.

La CEPA va organitzar una xerrada molt interessant i necessària, “La nova pornografia i els canvis en les relacions interpersonals dels adolescents i joves”, a càrrec de Lluís Ballester, doctor en Sociologia i investigador en el Departament de Pedagogia de la UIB, que posteriorment ha estat retransmesa per Ràdio Artà.

Algunes activitats s’han posposat degut a les condicions meteorològiques adverses, com la presentació del CD Pòrtula, o els tallers dirigits a joves i adolescents per poques inscripcions. Tot i així, està previst que es realitzin abans que acabi l’any.

Els centres escolars també han duit a terme un bon grapat d’activitats amb motiu del 25N, per tal de sensibilitzar la població infantil i adolescent i treballar per un poble més igualitari. El CEIP Na Caragol ha realitzat estels en el marc de la iniciativa d’Artà Solidari, “Estels per a les dones i els drets humans”, entre d’altres activitats. El CC Sant Bonaventura ha decorat la façana amb papallones per la igualtat, ha realitzat activitats de reflexió i debat amb el visionat del vídeo d’Escoles Feministes, i ha convocat l’alumnat de secundària a vestir de lila a la “marxa contra la violència cap a la dona”. Des del CC Sant Salvador s’han fet activitats dirigides a infantil, primària i secundària, des de lectura de contes, treball de les expectatives segons el sexe, debats i creació de la web “canviant la nostra mirada” https://sites.google.com/santsalvador.net/canviantlamirada/p%C3%A0gina-principal.  Pel que fa a l’IES Llorenç Garcias i Font, han visionat diversos documentals fomentant així espais de debat i reflexió de l’alumnat, i han treballat lemes per la igualtat en camisetes, polseres i llaços.

Aquest dijous, 25 de novembre, s’ha fet un minut de silenci a les 12h  a la Plaça de l’Ajuntament com a mostra de rebuig de la violència contra la dona. Així mateix, hi ha diferents activitats organitzades pel col·lectiu Bruixes Feministes de cara a l’horabaixa, com una concentració, un mural col·lectiu, una performance i la lectura del manifest del Moviment Feminista de Mallorca, a la Plaça de l’Ajuntament que romandrà enllumenada de violeta.

Amb tot, és essencial la implicació de tothom en la lluita per a l’eliminació de les violències masclistes.

Tornar a d'alt