Segueix-nos
16/08/2022
Censats 282 nius de cabot a Artà
Una setzena de pobles i ciutats de Mallorca realitzaren per juny i juliol el recompte de les poblacions de cabot per juny i juliol, en el marc de la Campanya Oronetes, coordinada pel GOB

Les persones voluntàries d'Artà, que els passats mesos de juny i juliol realitzaren el recompte de la població de cabot al poble, comptabilitzaren 282 nius, el que converteix Artà, després de Palma, en la segona localitat amb major número de nius de les 16 que hi prengueren part. 

El Programa Orenetes, creat per l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i impulsat a Mallorca pel GOB, es dugué a terme enguany a Artà, Banyalbufar, Calonge, Esporles, Felanitx, Inca, Llucmajor, Palma (parcial), Pollença, Port de Pollença, Puigpunyent, S’Arenal, Sant Joan, Santanyí, Son Servera i Vilafranca, amb un cens total de 1.643 nius. D'aquests, més d'un 80% (1.316) estaven ocupats en el moment del recompte. Palma (406, tot i que el recompte és incomplet), Artà (282), Inca (178), Felanitx (146), Puigpunyent (126) i Banyalbufar (125) varen ser els indrets en què es superà el centenar de nius. 

El cabot, Delichon urbicum, és un ocell insectívor que a la primavera arriba a les nostres illes i manté colònies de cria a molts pobles i ciutats. Situa els seus nius, de forma esfèrica, baix els voladissos de teulades i a altres llocs arrecerats de les façanes, i ho fa sovint en colònies que poden agrupar desenes o fins i tot centenars de parelles. Es tracta d'una espècie protegida, i la destrucció dels seus nius i colònies és una infracció greu prevista a la Llei de patrimoni natural i de la biodiversitat amb una sanció prevista d’entre 3.000 i 200.000 euros segons la gravetat del cas.

Aquesta feina no hauria estat possible sense la dedicació de les voluntàries i els voluntaris participants, als quals l'Ajuntament d'Artà agraeix la participació.

Tornar a d'alt