Segueix-nos
30/04/2021
Dóna inici la la temporada d’alt risc d’incendi forestal a les Illes Balears
L'1 de maig entren en vigor les restriccions habituals, que es perllonguen fins el 15 d'octubre

Avui matí ha estat presentat a Calvià l’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal, que s’inicia demà dissabte primer de maig fins al 15 d’octubre. Ho han fet el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Llorenç Mas, i el gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon. 

Demà entren en vigor les restriccions habituals, com la prohibició de fer foc al bosc a menys de 50 metres de massa forestal i l'obligatorietat de demanar autorització administrativa per fer-ne a menys de 500 metres.

Així, 350 efectius de l’IBANAT, agents de medi ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat formaran part del dispositiu  d’extinció d’incendis forestals durant la campanya d’alt risc. Cal tenir en compte que es comptarà amb els mitjans aeris d’extinció que romanen a les bases de Son Bonet, Petra i Pollença (Mallorca), Aeroport i sa Coma (Eivissa) i es Mercadal (Menorca).

També ha incidit en el fet que, davant episodis meteorològics adversos, com el fort vent o les temperatures extremes, la Conselleria manté la potestat d’activar el mecanisme automàtic de suspensió de cremes autoritzades en les zones colindants als terrenys forestals, per tal de minimitzar les situacions de risc per l’ús de foc en els terrenys forestals.

El conseller ha insistit en la importància d’extremar «les mesures preventives i d’autoprotecció per disminuir les possibilitats d’inici d’un incendi, tenint en compte la temporada que es preveu». Mir ha recordat que gairebé un 90% dels incendis forestals són originats per una causa antròpica, la gran majoria negligències. «Si volem protegir-nos, i volem protegir el bosc, hem de tenir especial cura en no llençar llosques, en l’ús de la maquinària, les cremes de restes vegetals i l’ús de material pirotècnic».

Per a qualsevol dubte, es pot telefonar al Punt d’Informació Ambiental (PIA), al 900 151 617, a l’agent de medi ambient que correspongui al municipi o contactar amb el Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl (forestal.caib@gmail.com).

Campanya 'Ni 1 Foc al bosc'

El dibuix de l'alumna del CEIP Na Caragol, Teresa Veit, ha resultat elegit d'entre tots els presentats al XV concurs de dibuix de Llevant 2021 per ser el pòster de la campanya 'Ni 1 Foc Al Bosc' d'enguany. Un altre treball 'firmat' per un alumne d'un centre del municipi (Indigo Reynols, del CC Sant Salvador) serà una de les quatre postals de la campanya de la Conselleria de Medi Ambient i Territori de prevenció d'incendis al Llevant de Mallorca. La campanya es donarà a conèixer el 5 de juny, coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient. 

Tornar a d'alt