Segueix-nos
12/07/2021
L’Ajuntament i els negocis de restauració de la Colònia de Sant Pere impulsen una campanya de conscienciació sobre els efectes de llançar les llosques a terra
Els bars i restaurants del nucli costaner distribuiran cendrers individuals portàtils entre la seva clientela per posar l’accent en aquesta problemàtica de contaminació ambiental

Les regidories de Medi Ambient i de Promoció Econòmica de l’Ajuntament d’Artà han posat en marxa, en col·laboració amb els negocis de restauració de la Colònia de Sant Pere, una campanya de sensibilització anomenada 'Colònia Eco' per conscienciar la gent sobre els efectes de llençar llosques a terra, un gest amplament estès a la nostra societat, i tractar de minimitzar la problemàtica de contaminació ambiental que genera aquest residu.

Concretament, l’Ajuntament posarà a l’abast dels negocis de restauració de la Colònia centenars de cendrers individuals portàtils, fets amb material biodegradable, perquè siguin distribuïts entre la seva clientela i, d’aquesta manera, conscienciar-la de la importància que de tenir un comportament responsable i no llençar les llosques a terra. Cal dir que la iniciativa sorgeix d’una inquietud ciutadana sobre una problemàtica creixent a la Colònia de Sant Pere traslladada als responsables municipals.

En paral·lel, l’Ajuntament ha editat una informació gràfica (vegeu-la aquí) en què s’explica la composició química dels materials que formen les llosques. Aquest material serà repartit pròximament entre els establiments de restauració perquè al llarg dels mesos d’estiu el missatge arribi a la gent. A Artà, el Programa de Prevenció i Gestió de Residus adverteixen de la necessitat d’implementar mesures per prevenir i reduir l’impacte ambiental que ocasionen les llosques. A més, l’Ajuntament s’adherí fa uns estius a la campanya de la Conselleria de Salut declarant la Platgeta de la Colònia com a ‘Platja sense fum, platja saludable’, amb el doble objectiu de minvar l’impacte ambiental de les llosques així com els efectes per a la resta banyistes d’esdevenir fumadors passius.

Contaminació

Les llosques de tabac són residus contaminants. Els seus filtres, fabricats amb microfibres, poden tardar més de 12 anys en degradar-se, a la vegada que acumulen més de 7.000 substàncies químiques tòxiques que acaben impregnant els ecosistemes en ser alliberades al medi ambient. Mercuri, cadmi, plom, nicotina, arsènic o coure són només algunes d’aquestes substàncies perjudicials per al medi natural.

Es calcula que en el món anualment es llencen 4’5 bilions de llosques, de les quals una gran part acaben als oceans arrossegades per l’aigua a través del clavegueram de les zones urbanes. Al Mediterrani, aquest residu del tabac és un dels més recollit durant les campanyes de neteja de les platges i litoral, evidenciant la gravetat del problema si tenim en compte que una sola llosca pot contaminar més de 50 litres d’aigua.

Tornar a d'alt