Les IV Jornades d'Emprenedoria d'Artà i Sant Llorenç des Cardassar, celebrades aquesta setmana, els dies 2 i 3 d'abril, a Artà, han reafirmat el seu creixement i consolidació com a esdeveniment de referència en l'àmbit emprenedor local. Organitzades pels ajuntaments d'ambdós municipis, les jornades han comptat amb una participació destacada i activitats innovadores.
Un total de 175 alumnes de 4t d'ESO d'Artà varen participar en la sessió matinal de dimecres. Aquesta sessió es dividí en dues parts: una primera, consistent en visites a empreses locals o entitats de set sectors diferents per conèixer de primera mà el seu funcionament. Aquestes visites, en grups de 16 alumnes, varen ser assignades a l’alumnat en funció dels resultats d’una enquesta feta anteriorment als centres escolars. Varen ser la Gestoria Orell i Moll, l’Agència de viatges Costa del Este i l’Ajuntament d’Artà, del sector administració; RSQ Construcciones y Obras Civiles i Licors Moyà, del sector construcció i indústria; el Centre de Salut d’Artà, la Residència de la Posada dels Olors, l’Estètica Respira i el Centro Avanzado del Pie, del sector salut i benestar; la Policia Local d’Artà, els Bombers de Mallorca i la Guàrdia Civil, de, sector seguretat i emergències, a la plaça del Conqueridor; l’Hotel Forn Nou i Yartan Hotels, del sector turisme i hostaleria; Puput Lab, la Nave Nodriza, Gràfiques Artà i Radio Artà, del sector d’economia creativa i noves tecnologies; i Expert, Vicky Complements, Que Mona!!, Envant i Felisa Bakery & CO, del sector comerç i màrqueting.
En acabar aquestes visites, la gent es desplaçà fins al Teatre d’Artà, on hi va haver, primer, una xerrada de Sonia Martínez, de l’Agència de Desenvolupament Regional, sobre els recursos públics a disposició de la gent per a emprenedoria; i després, una activitat comú en què sis emprenedors d’Artà i de Sant Llorenç compartiren les seves experiències, oferint als joves una visió realista i inspiradora del món empresarial. Participaren les persones responsables del Forn de Sa Plaça, Sa Torre SW Calistenia, Clínicament, De Sa Roqueta, Neus Cobo Centre de Bellesa i Sa Clova Produccions.
La sessió de l’horabaixa constà de quatre tallers pràctics sobre emprenedoria i desenvolupament local, dirigits a persones emprenedores i empreses de la zona. Varen ser impartits per Mallorca Activa i l’associació SECOT, oferint diferent eines per millorar la gestió i el creixement empresarial a través de l’anàlisi DAFO, el model de negoci Canvas i l’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit professional. Hi varen participar una vintena de persones.
Fuck Up Nights
La gran novetat d'enguany ha estat la incorporació de les 'Fuck Up Nights', una iniciativa global nascuda a Mèxic el 2012, que promou la compartició d'històries d'entrebancs empresarials com a eina d'aprenentatge. En aquesta edició, es varen presentar casos reals d'emprenedors locals que, amb sinceritat i transparència, explicaren les seves experiències. Aquesta activitat va resultar molt gratificant, ja que va permetre als assistents aprendre dels errors aliens i entendre que la dificultat forma part del camí cap a l'èxit. L’activitat es va celebrar al Mercat Cobert, comptà amb l’assistència de mig centenar de persones i les experiències del l’Hotel Forn Nou, la Sabateria Jonc i Iki Health.
Les jornades han demostrat, una vegada més, la importància de crear espais on es pugui parlar obertament tant dels èxits com dels fracassos, fomentant una cultura emprenedora més madura i resilient a la nostra comunitat.