tourisme dentaire

Segueix-nos
30/04/2025
El Cool Days Festival d’Artà celebra la seva 20ª edició amb una aposta per la reivindicació i l'esperit crític
Avui ha estat presentada oficialment la programació d’un esdeveniment que tindrà lloc entre el 8 i l’11 de maig i en el que es representaran a diferents espais del poble més d’una vintena de propostes artístiques seleccionades sota els conceptes d’inclusió, igualtat i modernitat

El Cool Days Festival arriba enguany a la seva 20a edició, consolidat com una cita imprescindible de l'escena cultural d’Artà i de Mallorca. Entre el 8 i l’11 de maig, el municipi es transformarà en un gran escenari d’expressió artística, amb una programació que qüestiona la norma establerta i promou la reflexió social a través de l’art. Així s’ha detallat avui durant la presentació oficial del festival, al Teatre d’Artà, que ha comptat amb la presència de les regidores de Promoció Econòmica d’Artà, Maria Antònia Sureda; i de Joventut i Sanitat, Maria Bel Llinàs; i del regidor de Cultura, Toni Bonet; que han estat acompanyats pel músic Luis Alberto Segura (L.A.), que hi actuarà, i per la dibuixant Lluïsa Febrer, autora del cartell i de la imatge de l’edició d’enguany.

Sota els conceptes d’inclusió, igualtat, paritat, modernitat i innovació, l’edició d’enguany vol ser una plataforma reivindicativa, provocadora i transformadora, que fomenti l'esperit crític de la ciutadania. El festival, fidel al seu caràcter alternatiu, no només accepta sinó que fomenta opinions crítiques per enriquir la discussió al voltant de l'art contemporani i del mateix certamen.

Una programació pensada per a totes les edats

Un dels pilars d’aquesta edició és el treball amb el públic escolar, amb una àmplia oferta d’espectacles dirigits als més joves, des d’infants d’educació infantil fins a estudiants de primer de batxillerat.

Per als més petits, es presentaran actuacions com ‘Sense destí’, un espectacle de clown nòmades ple d'energia positiva, adreçat a infants de 3 a 5 anys i a alumnes de 1r i 2n d'educació primària; ‘Asteroid’, de la Companyia Campi Qui Pugui, una instal·lació artística d'humor absurd amb titelles, per a alumnes de 3r a 5è d'educació primària; ‘Amal’, de La Baldufa Teatre, que tracta sobre la recerca d'un món millor, destinat a 6è d'educació primària i a 1r i 2n d'ESO; i ‘Spasticity’, un monòleg de Marc Buxaderas sobre la diversitat, amb humor i positivisme, per a estudiants de 3r i 4t d'ESO i 1r de batxillerat.

L'edició de 2025 fa una clara aposta per la dansa contemporània i per espectacles amb gran càrrega social.​ Així, es comptarà amb la Companyia Des-humains, que presenta una proposta de dansa al Mercat Cobert; o amb la Companyia Nétes, que arriba amb una actuació de dansa a l'antic Campament dels Presos per explorar les cicatrius de la guerra.​

També es tractaran temes d'actualitat i compromís social a través de diverses propostes: ‘Papers’, de Xarxa Teatre, que aborda la migració; ‘Zooller’, de Sa Vorera des Tassó, que tracta la massificació turística; ‘Una Casa’, de La Tangenta, un espectacle itinerant sobre l'habitatge; ‘Enterrador’, de Teatro de Dos + Mediterránea, a Ses Païsses, que reflexiona sobre la memòria històrica; ‘Odissees’, de La Mecánica, un teatre gestual sobre la identitat digital; i ‘La nit just abans dels boscos’, de NÚR, un monòleg teatral sobre l'empatia i la humanitat.

La música també tindrà el seu espai destacat. El festival comptarà amb l'actuació de L.A., el projecte de Luis Alberto Segura, que arriba amb el seu nou treball, The Right Time, un àlbum que obre una nova etapa sonora per a l'artista mallorquí. També actuaran els Ánimos Parrec, una banda del Pla de Mallorca que ha estat guardonada amb el Premi Enderrock de la Música Balear al millor disc revelació per En terra s'aturen. ​El festival comptarà amb l'actuació de Baba Jussifà, un artista que fusiona ritmes africans amb sons contemporanis, oferint una experiència musical única i vibrant, o de Sharonne, que oferirà un recital de cançons de grans veus femenines.

Finalment, cal destacar la participació de voluntariat, especialment d’estudiants de l’ESADIB (Escola Superior d'Art Dramàtic de les Illes Balears), que reafirma l'esperit comunitari i formatiu que caracteritza el festival.

Una imatge gràfica que rebutja la violència i promou la igualtat i la justícia social

El cartell oficial del Cool Days Festival 2025 ha estat creat per la dibuixant Lluïsa Febrer, que defensa que “la part gràfica ha d'ajudar a donar forma als valors i continguts del festival, reforçant així la seva vocació de transformació social”.

En aquest sentit, l’Ajuntament d’Artà rep anualment finançament del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere amb l’objectiu de reforçar i actualitzar les polítiques municipals de prevenció, sensibilització i atenció davant les violències masclistes. Aquestes violències es manifesten en múltiples àmbits de la vida quotidiana i afecten especialment col·lectius vulnerabilitzats com les dones, les persones amb diversitat funcional, migrades, racialitzades o en situació de pobresa.

En aquest context, el pòster del Cool Days Festival 2025 s’inscriu com una eina visual i simbòlica que contribueix a la visibilització d’aquestes violències, qüestionant els imaginaris socials tradicionals i denunciant les opressions derivades del patriarcat i el capitalisme, tal com preveu l’Eix 1 del Pacte d’Estat, dedicat a la sensibilització i prevenció des del camp cultural, educatiu i dels mitjans de comunicació.

El Cool Days Festival 2025 no només denuncia, sinó que també apel·la a la participació activa de la ciutadania, estimulant la reflexió, el rebuig de la violència i la promoció de valors d’igualtat, respecte i justícia social. És, per tant, una acció cultural que compleix amb la voluntat transformadora del Pacte i que reforça l’aposta de l’Ajuntament d’Artà per una cultura crítica, inclusiva i compromesa amb els drets humans.

Al perfil d’Instagram del @cooldaysfestival es pot consultar la informació del Festival actualitzada.

Tornar a d'alt